Az 1956-os csoda

„Csoda – a csoda nemcsak isteni lehet, hanem rendkívül kiemelkedő dolog, emberi tett” – hangzott Rigó István ünnepi beszédének első mondata a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) aulájában.
A Rákóczi Szövetség idén is megrendezte a Gloria Victis nevű 1956-os emlékünnepségét, melyre már sokadik alkalommal kapott meghívást a Kárpát-medence, s köztük Kárpátalja fiatalsága is. A főiskolások és egyetemisták részére ifjúsági találkozót szerveztek színes programokkal és előadásokkal, a középiskolások pedig történelmi vetélkedőn vehettek részt.
„Az, hogy a hatalmas Szovjetunió népességének még fél százalékát sem kitevő nemzet szembeszálljon a világ egyik legnagyobb hatalmával, mások szemében vakmerőség, a mi számunkra csoda. Magyar fiatalnak lenni nem pusztán állapotmegosztás, vagy kiüresedett titulus. Magyar fiatalnak lenni egy eszme, egy világnézet, egy kötelesség. Hozzák meg nemzetünk vezetői elődeikhez hasonlóan mindig az igaz döntéseket, használják fel bölcsen és okosan a fiatalok bátorságát!” – hangzott el Rigó István beszédében, melyben az ’56-os forradalmárok hősiességét a mai fiatalság sokszor érdektelen magatartásával állította szembe. A fiatal elnök felszólalása során köszönetet mondott a Rákóczi Szövetség elnökének, Halzl Józsefnek, hogy szívén viseli a Kárpát-medence ifjainak sorsát. Háláját fejezte ki az ’56-os forradalmároknak, hogy példát mutattak, és amikor a magyar nemzetnek szüksége volt rá, akkor felemelték szavukat a szabadságért.
Ünnepi beszéde végén Rigó István fontos tanáccsal látta el a mai generációt: „Fiatalok, éljünk az Istentől kapott erényünkkel, haladjunk a bátorság útján, és ha elcsüggednénk, forduljunk új erőért közös múltunkhoz és hitünkhöz!”
tekintse meg a beszédet ITT
Teljes cikk