Gloria Victis 2016

 

1956-os emlékünnepség, ifjúsági találkozó és Kárpát-medencei történelmi vetélkedő.


A Rákóczi Szövetség legnagyobb rendezvénye a forradalmat elindító magyar ifjúságnak állít emléket.
A minden év október 21-23. között Budapesten, több mint ezer határon túli és magyarországi fiatal, valamint több száz további ünneplő részvételével szervezett rendezvénysorozat az 1956-os forradalomra és szabadságharcra való közös emlékezéssel kívánja erősíteni a résztvevő Kárpát-medencei magyar fiatalok nemzeti összetartozás érzését.

A rendezvénysorozat részeként a középiskolás korosztály számára a budapesti Műegyetemen rendezett történelmi vetélkedőn több száz Kárpát-medencei középiskolás méri össze tudását. A győztes csapatokat a következő év tavaszán 4 napos jutalomúton látja vendégül a Szövetség, amelynek helyszíne volt már Erdély, Szepesség és Krakkó, Prága, Ausztria, Horvátország.

A Kárpát-medence egész területéről érkező, magyar diákszervezetek által delegált egyetemista-főiskolás résztvevők számára az ifjúsági találkozó keretében filmvetítést, előadásokat, ismerkedési lehetőségeket szervezünk. Az itt kialakuló kapcsolatoknak és közös gondolkodásnak a Szentendrei Főiskolás Táborban biztosítunk további lehetőséget.

A Gloria Victis rendezvény legünnepélyesebb és legfelemelőbb pillanatai az október 22-i ünnepségsorozat részei: a műegyetemi ünnepség, a fáklyás felvonulás a Duna partján a Bem szoborig, és a Bem téri koszorúzás. A napot az 1956-os hősök tiszteletére szóló komolyzenei hangverseny zárja.

Képek az eseményről