Adventi kézműves és hagyományőrző napok

 

A rendezvény szervezője: Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (KMDFKSZ).
A rendezvény résztvevői: az Ungvári Nemzeti Egyetem, és más ungvári felsőoktatási intézmények magyar diákjai.
A rendezvény helyszíne: Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Kar, ungvári 4-es kollégium, ungvári Katolikus Kollégium.

A KMDFKSZ fontosnak tartja a hallgatók vallási nevelését, ami elősegíti mind a magán mind a közösségi életüket egyetemi éveik során. A hagyományos vallási szokások és ünnepek hozzátartoznak a magyarság életéhez és egyben elmélyítik a nemzettudatot az egymáshoz tartozás érzését a diákokban.
Új programsorozatunk egy kellemes, meghitt hangulatot szeretne teremteni a hallgatók körében 4-5 alkalom, melyen a karácsonyra, újévre készülnénk közösen, ezzel jobban megismerve egymást, szokásainkat, ünnepeinket.
Első alkalommal adventi koszorút készítenénk, melyhez szakember segítségét kérnénk. Ennél az alkalomnál az alapanyagot és a szakember tiszteletdíját, utazási költségét kell állnunk.
Második alkalmunkon mézeskalácsot sütnénk, melynek a begyúrástól kezdve minden folyamatát együtt végeznénk. Majd a megsült mézeskalácsokat díszítenénk, a néphagyománynak megfelelő motívumokkal.
A harmadik alkalom egy kézműves programmal, ahol karácsonyi ajándékokat készítenénk, szintén kézműves és hagyományőrző szakemberek segítségével.
Fontos szempont a hallgatók, diákok mentális egészségének megőrzése, amely az egyetem által okozott stressz kezelését is jelenti. Ezen probléma kezelésére fejlesztették ki a művészetterápiát, ami apróbb kézműves foglalkozások keretein belül csökkenti a stressz mértékét. Ezek a kézműves foglalkozások kiváló példái és alkalmai a művészetterápiának, s ezáltal a mentális egészség megőrzésének.
A programsorozat részeként egy adventi-karácsonyi koncertet is rendeznénk, ahol több kárpátaljai és ungvári együttes mutatkozna be.
Adventi kézműves és hagyományőrző napjaink végén szeretnénk megrendezni a jótékonysági mézeskalács- és teaosztogató akciónkat.
Ezek az alkalmak azt a célt szolgálják, hogy a kárpátaljai magyarság, ezen belül is a hallgatók megismerkedjenek a téli, vallási ünnepek szokásaival. Mentális egészségük megőrzése érdekében pedig olyan programokkal készülnénk, ami a szórakozás mellett terápiás keretek között segítené a tanulás és egyetem okozta stressz levezetését.

 

Képek az eseményről.