Egyetemi nyíltnapok és tudománynépszerűsítő körút

 

A rendezvény szervezője: Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (KMDFKSZ).

A rendezvény résztvevői: a kárpátaljai magyar tannyelvű középiskolák utolsó két évfolyamának diákjai.

A rendezvény helyszíne: a Kárpátaljai magyar középiskolák és gimnáziumok; az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Kara.

Az elmúlt hét év pozitív tapasztalataihoz mérten 2017-ben is megrendeznénk az Egyetemi nyíltnapokat, amely tanulmányi vetélkedővel egybekötve biztosítja a majdani egyetemisták számára az egyetem érdekesebb, színesebb megismerését.

A tanulmányi vetélkedőt öt, az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Karán tanulható szakirányban hirdetnénk meg: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, fizika és az újonnan nyitott ország ismeret csoportban.

A 2016-os tanévben több mint 60 kisdiák vett részt a programunkon, így a következőkben is hasonló érdeklődésre számítunk. A verseny másfél órát vesz igénybe, mely alatt a szervezet által az emelet szintű érettségi mintájára összeállított feladatlapokat kitöltik a diákok. Amíg a zsűri a dolgozatokat javítja, addig elnökségünk tagjai körbevezetik a kisdiákokat az egyetem karain, részlegein bemutatva az informatika termeket, fizikai és nyelvi laborokat, könyvtárat. Az esemény részeként rövid előadást tartanának a résztvevőknek a felsőoktatási képzésről valamint szervezetünk munkájáról. Az alkalom remek lehetőség a KMDFKSZ bemutatására: a diákok megismerik működésünk alapelveit és programjainkat, tevékenységünket.

A dolgozatok javítása után került sor a díjkiosztókra, amelyen a helyezetteket pénz- és könyvjutalommal jutalmazzuk.

Úgy gondoljuk, e programunk rendkívül fontos a jövő egyetemista-generáció számára: nem egy, most már egyetemista hallgató számolt be arról, hogy az általunk szervezett vetélkedő is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az Ungvári Nemzeti Egyetemet vagy a felsőoktatást válassza. Tény, hogy az egyetemen diplomát szerző magyar hallgatók jó eséllyel maradnak Kárpátalján.

A folyamatos fejlődés jegyében ezentúl szeretnénk a Momentum Doctorandus szervezet szakmai támogatásával megvalósítani a nyílt napot.

Fontosnak tartjuk az MD által kiadott tájékoztató füzet és a doktoranduszok bevonását a programunkba.

Az MD által már elindított felvételi tájékoztató körút céljaival egyetértésben indítjuk mi is Tudománynépszerűsítő körutunkat. A körút nyilvánvaló célja a végzős hallgatók megszólítása, a tudományok felé való orientálása, nem utolsó sorban a szülőföldön maradás lehetőségeinek bemutatása. A program során bejárjuk Kárpátalja középiskoláit és gimnáziumait, ahol a tudomány fontosságáról, a kárpátaljai tudományos életről tartunk előadást. A körút során alkalom nyílik bemutatni a szövetségünket is, ezáltal előre szervezni a leendő tagságunkat. A KMDFKSZ egyik fontos jövőbeni célja az iskolákkal és a diáksággal való minél szorosabb kapcsolat kiépítése.

Legfontosabb célok:

- a továbbtanulási lehetőségek széleskörű ismertetése;

- a diplomaszerzés fontosságának hangsúlyozása;

- tapasztalat- és tudásszerzés motiválása;

- az egyetem, és szervezetünk bemutatása;

- a magyar értelmiség felkarolása;

- szervezet- és tagságépítés;

- a szülőföldön maradás propagálása.Képek a tudománynépszerűsítő körútról.