Gólyabál

 

A rendezvény szervezője: Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (KMDFKSZ)
A rendezvény résztvevői: az Ungvári Nemzeti Egyetem, és más ungvári felsőoktatási intézmények magyar diákjai.
A rendezvény helyszíne: Phantom szórakoztató központ.

Szervezetünk igyekszik az egyetemi hallgatóság teljes körének programokat biztosítani. A Gólyabál alkalmat ad az elsős és felsőbb éves hallgatók megismerkedésére. Egy ilyen alkalommal 300, akár 400 fő is ellátogat a helyszínre. Az elmúlt két évben a bálunk egy elegáns stílust vett fel, melyet ezentúl hagyománynak tekintünk. A bál rend szerint egy koncerttel indul, melyen egyaránt fellépnek elsős és felsős hallgatók is. Szervezetünk fontosnak tartja, hogy ilyen társadalmi rendezvények alkalmával megmutathassák művészi vénájukat. Az egyetemista hallgatókon kívül a művészeti iskolák diákjai is több műsorszámmal lépnek fel, mutatkoznak be. A koncerten látható az ún. gólyatánc, mely a gólyák által előadott keringő. Társadalmi eseményként tekintve a bálra, meghívjuk a magyar nyelven oktató tanárokat, a kárpátaljai civil szervezetek vezetőit, ezzel is emelve az est színvonalát.
Ezután a gólyák felveszik a gólyaesküt, majd az est a vendégek, gólyák, fellépők ismerkedésével folytatódik. Fontos eleme a gólyabálnak, a diák-tanár kapcsolatok és a civil, társadalmi szervezetek vezetői közötti kapcsolatok elmélyítése. Ezáltal a bál társadalmi jelentőséggel bír.
Ungváron már 4 felsőoktatási intézmény is működik és mindegyikben tanulnak magyar diákok. Sokszor a mi általunk szervezett gólyabál szolgálja, hogy ezek a diákok megismerkedjenek egymással.
Idehaza nem sok esély van arra, hogy a szórakozóhelyeken a fiatalok találkozhassanak magyar zenével, ezért ez egy remek alkalom lenne arra, hogy olyasmivel szolgáljunk, ami hiányzik.

 

Képek az eseményről.