Kárpátaljai Magyar Diáktábor

 

A rendezvény szervezője: Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (KMDFKSZ); társszervező: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hallgatói Önkormányzata (II. RF KMF HÖK)
A rendezvény résztvevői: az Ungvári Nemzeti Egyetem, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és más felsőoktatási intézmények diákjai.
A rendezvény helyszíne: Balazsér, Béthel Konferencia Központ
A rendezvény tervezett időpontja: 2016. szeptember 23-25.

A kárpátaljai magyarság életében első alkalommal 2015-ben került sor a Kárpátaljai Magyar Diáktáborra, melyet a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hallgatói Önkormányzata közösen szervezett.
Az első tábor a Balazsér településen működő Béthel Konferencia Központban zajlott. A diáktáborban 50 hallgató vett részt, melyeket 20 szervező irányított. A tábor nagy sikert aratott mind a diákok, mind az ifjúsággal foglalkozó szervezetek, az egyetemi vezetőségek körében. Az diáktáborban egyaránt szerepeltek csapatépítő, ügyességi és műveltségi vetélkedők, feladatok.
A tábor első napján a diákokat (létszámtól függően) két-három csapatra osztjuk, egymás megismerésére tesszük a hangsúlyt, olyan játékok segítségével, ahol nevüket, korukat, tanult szaktantárgyaikat ismertetik egymással játékos formában. Majd erre építve neveket, adatokat memorizáló feladatok következnek. Az este folyamán négy (vagy több) csapattá formálódnak, így már bizalmi és koncentrációs feladatokat hajtanak végre együtt.
A második napon a tábor résztvevői műveltségi vetélkedőben mutatják meg tudásukat. A vetélkedőben a Kárpát-medence ismeretére helyezzük a hangsúlyt, hiszen célunk, hogy a diákok a játékos szórakozás mellett a történelmi, lexikális tudásban is gazdagodhassanak. Térkép felismerés, kárpát-medencei városok megtalálása, híres magyarokról szóló kérdések szerepelnek itt. Majd a csoportok együtt ellenőrzik, javítják a feladatok eredményeit. A diákok megbeszélik az adott történelmi eseménnyel, személlyel kapcsolatos gondolataikat, észrevételeiket. Ez a program több diákban felkeltheti az egyetemes és magyar történelem iránti érdeklődést, a beszélgetés végére több, a kérdéssel kapcsolatos vita alakulhat ki.
A diáktábor különleges programja a Hazajáró dokumentumfilm vetítése, mely szintén a Kárpát-medence történelmi, kulturális, hagyományos értékeit ismerteti meg a tábor résztvevőivel. A film vetítése után a diákok megbeszélik a film üzenetét, gondolataikat a “nemzeti érzelem” és az aktuálissá vált “magyar népvándorlás” fogalmairól.
A második napon az ungvári és beregszászi diákélet mozzanatait és a tudományos előrehaladás lehetőségit ismertetjük a diákokkal a megfelelő szervezetek képviselőinek előadásával. Az este folyamán a szórakozás és a kötetlen ismerkedés kerül a főszerepbe.
Összességében a tábor páratlan kezdeményezés, az összefogás első lépése a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége valamint a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hallgatói Önkormányzata közös rendezvénye. A tábor nem csak a két szervezetet kovácsolja össze, hanem az ungvári és beregszászi diákokat is, elmossa a határokat a két magyar tannyelven oktató intézmény között és nagyban elősegíti a továbbiakban a szakmai kapcsolat kialakulását. Ezen kapcsolatokból, ismertségekből alakulhatnak majd kárpátaljai magyar kutatócsoportok, tudományos műhelyek, melyek a diákok körében mindmáig csak intézményi szinten működnek Kárpátalján.
A pozitív visszajelzésekből úgy gondoljuk, hogy nem hiába dolgoztunk, az első hagyományteremtő diáktábor szisztémájának, céljainak megalkotásán, hiszen fontos és éltre szólók kapcsolatok, ismertségek köttettek, mindenki jól érezte magát, örömteli élményekkel gazdagodott. A második diáktábor folytatatta a megkezdett munkát és mélyítette a kialakult kapcsolatokat, segítette a kulturális, tudományos fejlődést a két szervezet és a diákság között egyaránt.

Képek az eseményről.