Kortárs - Esszépályázat 2017

 

„Európa, hozzád,
feléd, tefeléd száll szózatom a század
vak zürzavarában”
(Kosztolányi Dezső)

 

„Útálom és arcába vágom:
– Száz év, de tán kétezer óta
őrült, mocskos, aljas világ ez,
ez a farizeus Európa!”
(Szabó Lőrinc)

 

A Kortárs folyóirat esszépályázatot hirdet Európa, Európa… címmel. Olyan esszéket várunk, amelyek bemutatják, hogyan alakult 1990 utáni szépirodalmunk Európa-képe: milyen víziók, tapasztalatok, hatások, élmények csapódtak le a regényekben, elbeszélésekben, versekben, drámákban, illetve esszékben. A pályázó ne csak egy-egy műről írjon elemzést, hanem legalább három művet vagy három pályaszakaszt vagy három alkotót hasonlítson össze, hogy láthatóvá váljék, milyen sokrétű és összetett lehet ez a viszonyulási rendszer a mottóban felhasznált két idézet iránya között.

 

Díjazás:

díj 100 000 Ft

díj 85 000 Ft

díj 65 000 Ft

Az írások terjedelme: 15 000-25000 leütés

 

Beérkezési határidő: 2017. augusztus 20. 24 óra

 

bővebben...

Márton Áron Szakkollégium Pályázati lehetőség

 

AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM PÁLYÁZATOT HIRDET A 2017/2018-AS TANÉVBEN A MAGYARORSZÁGI ÉS A SZÜLŐFÖLDI FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN TANULMÁNYOKAT FOLYTATÓ KÜLHONI MAGYAR HALLGATÓK RÉSZÉRE A MÁRTON ÁRON SZAKKOLLÉGIUMI PROGRAMBAN VALÓ RÉSZVÉTELRE.

 

1. A pályázat célja

 


A tanulmányaikat a felsőoktatásban végző külhoni, magyar nemzetiségű hallgatók magas színvonalú szakmai képzése szakkollégiumi keretek között, elősegítendő a szülőföldön maradást, illetve a visszatérést a szülőföldre.

 

2. A pályázat benyújtására jogosultak köre

 

Pályázatát benyújthatja a felsőfokú tanulmányait szülőföldjén vagy Magyarországon bármely képzési terület alap- (BA/BSc) vagy mesterszakán (MA/MSc), valamint osztatlan képzésén nappali munkarendben folytató magyar nemzetiségű, külhoni hallgató a Kárpát-medence területéről (Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Ausztria), várostól, felsőoktatási intézménytől, kartól, évfolyamtól függetlenül. Egyéb ösztöndíj (miniszteri ösztöndíj, stb.) elnyerése nem kizáró ok, de a szakkollégiumi tanulmányi kötelezettségeket más ösztöndíj keretében végzett munka nem váltja ki.

 

 

bővebben...

1956-os irodalmi és történelmi pályázat

 

A Rákóczi Szövetség és a Rákos Mezeje Egyesület irodalmi / történelmi pályázati felhívása 1956. október 23. tiszteletére Kárpát-medencei magyar középiskolások, valamint I-II. éves főiskolások és egyetemisták részére.

 

A pályázat témái:


1. A hősök emléke velünk el. A dolgozat felölelheti a forradalom és szabadságharc, valamint a polgári ellenállás és a megtorlások 1956 októbere és 1957 júniusa közötti eseményeit, ill. azok epizódjait, bemutathat egyes szereplőket

2. Egy élet Felvidékért: gróf Esterházy János

3. A felvidéki magyarság gyásznapjai / Fejezetek a családi legendáriumból. A magyarok kitelepítése a Felvidékről 1945-46-ban

A pályázat további részleteit az alábbi LINKRE  kattintva tekintheti meg.

Szent Márton Karitász Ösztöndíjpályázat

 

A „Szent Márton Karitász" Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány ukrajnai felsőoktatási intézményben tanuló kárpátaljai diákok részére szociális és tanulmányi ösztöndíj pályázatot hirdet a 2017/2018-as tanév I. félévére

 

Az ösztöndíjra minden olyan katolikus magyar diák pályázhat, aki:

  • magyar középiskolában, illetve líceumban/gimnáziumban szerzett érettségi bizonyítványt (illetve az a diák, aki olyan településen lakik, ahol nem oldható meg a magyar középiskolában, magyar tannyelvű osztályban, líceumban vagy gimnáziumban való tanulás, emiatt ukrán középiskolában, líceumban/gimnáziumban szerzett érettségi bizonyítványt) nappali vagy LEVELEZŐ tagozaton tanul ukrajnai főiskolán vagy egyetemen, vagy felvételt nyert ilyen intézménybe, kivételt képeznek a papnevelő intézetek
  • első diplomás képzésben vesz részt;
  • szociálisan rászorul a támogatásra;
  • az aktuális félévet ukrajnai felsőoktatási intézményben végzi (nem tölti a szemesztert külföldi oktatási intézményben megszervezett részképzésen)

 

Előnyt jelent, ha:

  • eddigi tanulmányi eredményei jók;
  • aktív tagja főiskolai/egyetemi hittanközösségnek, egyházközségi csoportnak, családközösségnek, stb.

 

Pályázni pályázati űrlapon lehet, amelyet az Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра. e-mail címre írva igényelhet, illetve a www.caritas-transcarpathia.com oldalról letölthet.

 

bővebben...

Zrínyi Ilona Kárpátaljai Magyar Szakkollégium 2017/2018

 

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány az Emberi Erőforrás Minisztérium által nyújtott támogatás felhasználásával felvételt hirdet a Zrínyi Ilona Kárpátaljai Magyar Szakkollégiumba a 2017. szeptember – 2018. június közötti tíz hónapra. Kutatásaikat kárpátaljai felsőoktatási intézményekben folytató hallgatók jelentkezését várjuk. A szakkollégiumra a 3–5. évfolyamokon nappali tagozaton tanuló, kiváló eredményeket felmutató diákok nevezhetnek be. A hallgató tanulmányi átlaga nem lehet a szaktantárgyakból 4,0-nél alacsonyabb.
A jelentkezési adatlap a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány Agora Információs Központjában igényelhető vagy letölthető a www.genius-ja.uz.ua címről.
Jelentkezési határidő: 2017. szeptember 1. 16.00 óra
Felvételi vizsga időpontja: 2017. szeptember 15.
Részletes tájékoztatás az Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра. e-mail-címen és a 0-241-4-29-68 telefonon kapható.
A jelentkezést személyesen kérjük benyújtani az alábbi címre:
„GENIUS” Jótékonysági Alapítvány
Agora Információs Központ
90202 Beregszász
Kossuth tér 6.

bővebben...

Pályázati felhívás őszi részképzésre

 

PÁLYÁZATI KIÍRÁS

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel közösen pályázatot hirdet  miniszteri ösztöndíjas egyéni teljes szemeszteres részképzésre, valamint részképzős tanulmányútra a magyarországi felsőoktatási intézmények nappali munkarendű képzésén a 2017/2018-astanév őszi szemeszterében.

A pályázati kiírás tartalmát az Emberi Erőforrások Minisztériuma (a továbbiakban: EMMI) dolgozza ki, a pályázatot az Eötvös Loránd Tudományegyetem (a továbbiakban: ELTE) és a Beregszászi Agora Információs Központ és lebonyolítói közreműködésével hirdeti meg.

 

bővebben...

Soós Kálmán ösztöndíjprogram 2017/2018

 

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt által biztosított támogatásból a 2017/2018-as tanévre ismét meghirdeti a Soós Kálmán ösztöndíjprogramot. Az ösztöndíjprogram célja, hogy a Kárpátalján működő magyar nyelvű felsőoktatási szakok és intézmények együttműködését elősegítse. Segítse azokat a magyar hallgatókat, akik felsőoktatási szakjukat nem tanulhatják magyar nyelven, illetve ösztönözze a régióval kapcsolatos kutatómunkák végzését. Az ösztöndíjprogram a következő alprogramokból tevődik össze:

 

bővebben...

Ösztöndíj diplomahonosításhoz - Felhívás!

 

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma által folyósított támogatás felhasználásával ösztöndíjat hirdet Magyarországon szerzett felsőfokú oklevelek (diplomák) és PhD/DLA fokozatok ukrajnai honosításának támogatására ukrán állampolgárságú, magyar nemzetiségű személyek számára a 2017. évben.

Az ösztöndíj felhívás tartalmát a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány által működtetett Kárpátaljai Felsőoktatási Tehetséggondozó Tanács határozta meg.

 

bővebben...

Legyél Te is vállalkozó!

 

Budapest Youth#Challenge DIVERSITY

16 és 25 év közötti fiatal vagy? Szereted a kihívásokat és szeretsz új emberekkel megismerkedni? Hiszed, hogy a sokszínűség, az elfogadás és az esélyegyenlőség jobbá teheti a világot?
Akkor a Budapest Youth#Challenge csapatában a helyed!

A Loffice Budapest, a European Coworking Network és az Erasmus+ közös projektje azért jött létre, hogy TE megvalósíthasd elképzeléseidet, miközben a legmenőbb szakemberektől tanulhatod el az üzletfejlesztés, a marketing és a pitchelés trükkjeit.

 

 

 

bővebben...

Lakos Alapítvány Ösztöndíj a 2016/2017-es tanév II. félévére

 

A bécsi székhelyű Lakos Alapítvány tanulmányi-szociális ösztöndíjpályázata kárpátaljai felsőoktatási intézményben tanuló magyar diákok részére a 2016/2017-es tanév II. félévére

 

Az ösztöndíjra minden olyan diák pályázhat, aki

- magyar oktatási nyelvű középiskolát vagy líceumot/gimnáziumot végzett,

- nappali tagozaton, kárpátaljai főiskolán vagy egyetemen tanul (nem szakképzési intézményben)

- első diplomás képzésben vesz részt,

- a legutolsó szemeszter tanulmányi átlaga legalább 4-es,

- szociálisan rászorul a támogatásra,

- aktívan részt vesz valamelyik kárpátaljai magyar ifjúsági szervezet tevékenységében (nem elegendő a tagság, be kell mutatni az abban betöltött konkrét szerepet, aktivitást).

 

bővebben...

Kós-Károly Honismereti és Szülőföldkutató Tábor Pályázati Felhívás 2017

Pályázati felhívás 2017


Időpont: 2017. augusztus 28. – szeptember 3.
Helyszín: Deságtelep, Zeteváralja (Székelyföld, Erdély)

 

Minden fiatalt szeretettel várunk…


◦ a Kárpát-medencéből és a nagyvilág magyar közösségeiből, akik a tábor kezdetéig betöltik 18. életévüket, de még nem múltak el 34 évesek, és elkötelezettek a magyarság ügyei iránt, különös tekintettel a megmaradás és gyarapodás kérdésére
◦ ha vannak gondolatai nemzetünk sorskérdéseiről, nemzeti önképünk erősítéséről, szeretné újra felfedezni és értelmezni gyökereinket, és vállalja, hogy kreatív kisfilmekkel, plakátokkal ismerteti, feldolgozza és továbbadja kultúránk sokszínűségét a nagyvilágban
◦ aki szívesen eltöltene a nyár zárásaként egy hetet hasonló érdeklődésű, elhivatott fiatalok körében a Hargita lábánál, festői környezetben.

 

bővebben...

Kiemelkedően tehetséges fiatalok egyedi fejlesztésének ösztönzése

 

 

A Nemzeti Tehetség Program céljai között szerepel a tehetségsegítő hagyományok őrzése és 

gazdagítása olyan támogatási rendszer működtetésével, amely megfelelő szakmai követelmények teljesülése esetén biztosítja a már eredményesen működő tehetségsegítő programok folytatását és lehetőséget ad új kezdeményezések támogatására is.

További információkért és a teljes pályázati kiírás megtekintéséért kattintsanak IDE!

 

EUROPEAN YOUTH PORTAL

 

Van terved a nyárra? Ha nincs és szeretnéd fejleszteni a nyelvtudásodat, akkor jelentkezz EVS önkéntesnek! Ezen a honlapon nagyon egyszerűen tudtok találni fogadóintézményt Európa bármely országában:

  http://europa.eu/youth/volunteering/project_en

 

 

 

EU Study Days Felhívás

 

Az Európai Unió Ukrajnai képviseletének rendezvényén való részvételre május 4-ig lehet jelentkezni.

EU Delegation opens a call for applications for the
19th EU Study Days’ session
The Delegation of the European Union to Ukraine, in cooperation with the Centre for Ukrainian Reform Education, announces a call for applications for the 19th session of the EU Study Days.
The session will take place from 24-27 May 2017in Mariupol for the students and graduates from all Ukrainian regions. The EU Study Days will offer an opportunity for Ukrainian university students and graduates to:
• get more information about the European Union and EU-Ukraine relations from key experts in the field;
• learn about major issues in EU-Ukraine relations in the fields of politics, economy, energy policy, mobility, education and human rights);
• gain the opportunity to get in touch with representatives from the EU institutions and researchers;
join a network of young people in Ukraine, in order to exchange their experience and implement joint initiatives in the future.

 

bővebben...

Pályázati felhívás középiskolások és egyetemisták részére

 

10842297_f7ec98768d9de4f55189d15d4305c798_wm.jpg

A Rákóczi Szövetség pályázatot hirdet Kárpát-medencei középiskolások és egyetemisták számára a Felvidékről kitelepített magyarok április 12-i emléknapja 

alkalmából, azzal a céllal, hogy minél több fiatal kerülhessen közelebbi kapcsolatba – önálló alkotó- vagy kutatómunkával – a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített több mint százezer magyar ember sorsával.

A pályázat beadási határideje: 2017. március 20.


A Magyar Országgyűlés 2012. december 4-én ellenszavazat nélkül fogadta el, hogy ezentúl április 12-e a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja lesz.


„Az Országgyűlés szükségesnek tartja méltóképpen megemlékezni a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített mintegy százezres magyarságról; és támogatja olyan megemlékezések szervezését, oktatási anyagok készítését, amelyek a Felvidékről való kitelepítéssel kapcsolatosak.
Az Országgyűlés emellett kifejezi nagyrabecsülését mindazoknak, akiket az adott időszakban csehországi kényszermunkára deportáltak, és ebben a szenvedésekkel teli helyzetben is igyekeztek megőrizni magyarságukat.”


Az emléknap méltó dátuma április 12-e, mivel 1947. április 12-én indult az első transzport Magyarország felé. Az idei emléknapnak különös aktualitást ad a 70. évforduló.

bővebben...

24. Magyarságismereti Mozgótábor - Felhívás

 

A kanadai Rákóczi Alapítvány pályázatot hírdet a 24. Magyarságismereti Mozgótábor programjain való részvételre 2017-ben.

A pályázat beadási határideje: 2017. április 14. (postai bélyegző dátuma).


Tölts egy élménydús kirándulást Magyarországon! Ismerd meg múltunkat és járulj hozzá a jövő építéséhez! Mindehhez nem kell mást tenned, mint pályázni a Rákóczi Mozgótáborba!

Tanulmányaikban eredményes, tehetséges, kreatív, talpraesett 15-19 éves középiskolai, gimnáziumi, líceumi, szakközépiskolai tanulói jogviszonnyal rendelkező fiatalok jelentkezését várjuk, akik érdeklődnek népünk történelme, hagyományai, irodalma és műemlékei iránt.

A Magyarságismereti Mozgótábor célja: Határon túli magyar fiatalok magyarországi körútja, melynek során mélyebben megismerkednek a résztvevők a magyar történelemmel, kultúrával, művészetekkel. Megismerkednek a résztvevők egymással, az otthonról hozott kultúrális értékeket (ének, tánc, stb.) a tábor tagjai számára közkinccsé teszik.

bővebben...